Buigen is een ambacht. Maak kennis met onze expert!

De buigers van BestBend zijn niet zomaar medewerkers. Het zijn vaklieden, die hun ambacht in de praktijk leren en steeds verder verfijnen. Het duurt dus wel een paar jaar, voordat we bij BestBend onze medewerkers ‘meesterbuiger’  noemen. Onze meesterbuiger, Koen, vertelt graag wat zijn werk zo bijzonder maakt.

Technisch

“Ik werk momenteel twintig jaar bij BestBend”, vertelt Koen. “Ik heb een jaar op de hogeschool gezeten, maar ik wilde graag een echt vak leren. Daarom ging ik op zoek naar werk en solliciteerde ik bij bedrijven in de omgeving. BestBend leek me een leuk bedrijf, maar veel wist ik er eigenlijk niet van. Alleen dat het technisch was, en dat was ook wat mij erin aansprak. Ik ben begonnen als buiger en heb hier het vak geleerd. Want een opleiding voor wat wij doen, is er eigenlijk niet.”

 

Het vak leren

Het leren van het vak gaat in kleine stapjes. Koen: “De eerste weken maak je kennis met het bedrijf en zie je wat er gebeurt: van zagen tot afgewerkt product komt er immers heel wat bij kijken. Het duurt een jaar of vier voordat je echt alle kneepjes van het vak kent. Je begint met wat kleinere series, zodat je de basisbeginselen kan leren. En daarna werk je aan steeds grotere projecten, totdat je uiteindelijk meesterbuiger bent.”

 

"Iedere dag is weer een uitdaging, dat is fantastisch.”

 

Uniek buigproject

Ieder buigproject is weer uniek. Dat is ook de reden dat het een flinke tijd duurt voordat iemand het vak volledig beheerst, vertelt Koen. “Er zit zoveel verschil in materiaal en ook de straal van de buiging maakt verschil. Er zijn diverse manieren om een profiel te buigen, en hoewel er natuurlijk veel wiskunde en natuurkunde bij komt kijken, is het toch vooral ervaring en feeling die beslissend is voor de manier waarop we een profiel buigen. We maken wel van ieder buigproject een fiche, zodat we daar bij toekomstige buigprojecten op kunnen terugvallen. Maar eigenlijk is ieder project zo uniek, dat we die fiches zelden kunnen gebruiken.”BestBend_Bart&Koen1 klein.JPG
 

Afwisseling in buigprojecten

Die afwisseling in het vak is wat Koen het meest aanspreekt. “Je bent iedere dag met iets anders bezig. Dat maakt het leuk: er is steeds weer een nieuwe uitdaging. Vooral ook omdat we hier niet het standaard buigwerk doen, maar juist de bijzondere projecten, die niet elke buiger kan uitvoeren. We moeten daarvoor vaak innovatief te werk gaan. Zo hebben we onze zaagmachine bijvoorbeeld speciaal aangepast om de gebogen profielen goed te kunnen zagen. En ook bij andere projecten vinden we de kunst van het buigen steeds opnieuw uit. Iedere dag is weer een uitdaging, dat is fantastisch.”

 

Resultaat van buigwerk

En als het buigwerk dan gedaan is, gaan de profielen naar de klant om verwerkt te worden in bijvoorbeeld bouwwerken. Koen: “Toen ik laatst het AZ in Mechelen zag waarvoor wij de profielen hebben gemaakt, gaf dat toch wel heel veel voldoening. Het is heel tof om te zien dat iets dat je zelf hebt gemaakt op zo’n mooi gebouw zit. En ook op het 3D-buigwerk voor Hudson’s Bay in Amsterdam ben ik trots. Het werk is al heel leuk, maar als het resultaat dan ook zo mooi is: daar doe je het voor.”

IN DE PRAKTIJK

werk waar we trots op zijn

 • Renovatieproject Torenzicht

  Nieuw appartementencomplex met behoud van de oude kerktoren

  Renovatieproject Torenzicht

  In het Nederlandse Halfweg krijgt een oude kerk een nieuwe bestemming, in harmonie met de omgeving en met behoud van de toren. Het appartementencomplex valt op door de oude kerktoren en de nieuwe, maar authentiek ogende raampartijen met gebogen elementen. Deze zijn maar liefst 7 tot 8 meter hoog en dragen bij tot het unieke karakter van dit renovatieproject.

 • Danzigerkade Amsterdam

  Nieuwbouwprojecten aan het water

  Danzigerkade Amsterdam

  Wie vandaag langs de Danzigerkade in Amsterdam wandelt, ziet meteen dat deze buurt een hele metamorfose is ondergaan. Eén van de opvallende nieuwkomers in de buurt is het bedrijvencomplex bestaande uit Danzigerkade 85 en Danzigerkade 125. Deze twee gebouwen, met elk een eigen unieke architectuur, vormen samen één grote campus dankzij loopbruggen die de gebouwen met elkaar verbinden.

 • Hudson’s Bay

  3D Gebogen gevelprofielen

  Hudson’s Bay

  In 2017 opende het prestigieuze Hudson’s Bay warenhuis in Amsterdam. Met een mix van horeca en luxewinkels is dit een mooie opwaardering van de binnenstad.

 • AZ Sint-Maarten ziekenhuis Mechelen

  Buitenzonwering in sinusvorm

  AZ Sint-Maarten ziekenhuis Mechelen

  In oktober 2013 ging de bouw van een gloednieuw, regionaal ziekenhuis van start in Mechelen. Einddoel: het bundelen van 3 ziekenhuiscampussen in één modern ziekenhuis in 2018.

 • Le Nid de Ricciotti

  Exclusieve gevelprofielen

  Le Nid de Ricciotti

  In het gebouw op de Parijse Rive Gauche van architect Rudy Ricciotti vindt u maar liefst 20.000 m² aan kantoren, 8000 m² aan winkelruimte en 6000 m² aan woningen. De buitengevels aan de straatzijde zijn bekleed met fijnmazig organisch hout. Daardoor lijkt het gebouw op een gigantisch nest.

   

 • 40 Holborn Viaduct

  Gebogen gevelprofielen

  40 Holborn Viaduct

  40 Holborn Viaduct is een prachtig kantoor- en winkelcomplex in het centrum van Londen met uitzicht op Holborn Circus. De afgeronde gevels en hoeken in graniet doen het gebouw lijken op een kiezelsteen.

 • White Princess

  Gebogen terrasprofielen voor deze Residentie

  White Princess

  Wie in de residentie White Princess woont, waant zich in een cruiseschip. Het wit getinte complex in het hartje van Koksijde telt 33 appartementen met grote (dak)terrassen, enorme garageboxen en verschillende fietsenbergingen. De bovenverdiepingen rijzen in trapvorm boven de voorsteven uit. Wie aan boord gaat, geniet van comfort en ruimte. Een winkelgalerij en overdekte wandelpromenade maken het plaatje compleet.

 • Universitair Ziekenhuis Gent

  Gebogen profielen voor de afgeronde hoeken

  Universitair Ziekenhuis Gent

  Op de campus van het UZ Gent bouwde de internationale aannemer een nieuw hoofdgebouw en enkele bijgebouwen.

 • Doha Convention Center

  Ronde raamprofielen

  Doha Convention Center

  Het Doha Convention Center is een wolkenkrabber van 551 meter hoog in de vorm van een obelisk. Het bestaat uit een hotel, kantoren, appartementen en penthouses op de bovenste verdiepingen.

 • Walterboscomplex

  Gebogen afwerkingsprofielen

  Walterboscomplex

  In het Walterboscomplex liet de Nederlandse overheid 2 kantoorgebouwen optrekken voor de Nederlandse Belastingdienst. De 2 torens tellen 17 verdiepingen en zijn 60 meter hoog. De gevels – met een oppervlakte van 5500 m² per toren – bestaan volledig uit glas. Vaste lamellen weren het zonlicht. De gebouwen hebben een ellipsvorm met 8 verschillende stralen. Daardoor lopen de breedtes van de verdiepingshoge gevelelementen enorm uiteen.

 • Centraal Station Utrecht

  Gebogen profielen voor de perronkappen

  Centraal Station Utrecht

  Deze klant is gespecialiseerd in gevel-, interieur- en afbouwprojecten. Ze vinden regelmatig de weg naar BestBend en voor hen buigen we steeds voor stations, waaronder ook het Centraal Station in Utrecht.

 • Kantoorgebouw Bestpoint

  Gebogen gevelprofielen

  Kantoorgebouw Bestpoint

  Bestpoint is een modern en groot bedrijvencomplex met kantoorruimtes en showrooms.

 • La Noue

  Gebogen afwerkingsprofielen voor Bâtiment F4

  La Noue

  Onze klant vernieuwde de gevelconstructie van Bâtiment F4 volledig en gaf het gebouw daarmee een compleet nieuwe look.

 • Roterende brug

  voor spectaculaire optredens

  Roterende brug

  Onze klant maakt attributen voor grote evenementen zoals podia, verlichting, geluid en zoveel meer, kortom de fysische entourage van het hele gebeuren. Deze klant doet jaarlijks minstens drie keer beroep op BestBend. 

 • Tour AXA

  Gebogen gevelprofielen

  Tour AXA

  De Tour AXA staat in het Parijse bedrijvencomplex La Défense. Het gebouw in de vorm van een driepuntige ster dateert van 1974. Toen was het 159 meter hoog. Sinds de renovatie in 2009 telt Tour AXA 231 meter. De glazen wolkenkrabber was in die tijd het hoogste gebouw in Parijs.

 • Kantoorgebouw Rabobank

  Gebogen profielen, afdekkappen en klemprofielen

  Kantoorgebouw Rabobank

  De Rabotoren in Utrecht is het nieuwe hoofdkantoor van Rabobank. De 2 verbonden torens zijn met hun 105 meter de hoogste kantoorgebouwen van de stad. Architect Rob Ligtvoet van het Rotterdamse bureau Kraaijvanger Urbis tekende voor het ontwerp.

 • Dimitri Vegas & Like Mike

  Gebogen ophangstructuur

  Dimitri Vegas & Like Mike

  Onze klant maakt attributen voor grote evenementen zoals podia, verlichting, geluid en zoveel meer, kortom de fysische entourage van het hele gebeuren. Deze klant doet jaarlijks minstens drie keer beroep op BestBend.

 • K2 Ellipse

  Gebogen gevelprofielen

  K2 Ellipse

  K2 bestaat uit zes kantoorgebouwen met een strategische ligging. Ze staan midden in het centrum van Kirchberg, op het kruispunt van de twee belangrijkste hoofdwegen. Architectenbureau Art & Build en Tetra Kayser ontwierpen het complex.

 • Vörösmarty 1 Office Center

  Gebogen profielen

  Vörösmarty 1 Office Center

  Het Vörösmarty 1 Office Center ligt in het hartje van Boedapest. Met uitzicht op het Vörösmarty-plein, het beroemdste van de stad. De blikvanger van het gebouw is het 18 meter hoge atrium met glazen dak. Verdeeld over 3 verdiepingen is het een ontmoetingsplek en evenementencentrum voor beurzen, modeshows, tentoonstellingen en culturele events. Een winkelcentrum neemt de hele eerste verdieping in. De bovenste 2 verdiepingen zijn gereserveerd voor appartementen.

 • Steigersysteem

  Met mooie rondingen op hoogte

  Steigersysteem

  Deze BestBend-klant is gespecialiseerd in alles wat de hoogte in moet: stijgers, bruggen, ladders of trappen.  Al wat er krom aan staat, wordt gebogen door BestBend.

 • Liffey House

  Gebogen raamprofielen

  Liffey House

  Het Liffey House heeft een elegante voorgevel uit zwart basalt en baksteen.  De speciaal ontworpen beglazing isoleert thermisch en akoestisch als geen ander en verbetert de natuurlijke lichtinval.  Het acht verdiepingen hoge gebouw huisvest onder meer The Irish Times.

 • Bolwoningen

  Ronde, pivoterende ramen

  Bolwoningen

  In de Maaspoort in ’s-Hertogenbosch staan vijftig bolwoningen. Architect en ontwerper Dries Kreijkamp ontwierp deze architecturale hoogstandjes. De woningen, die van 1984 dateren, tellen verschillende ronde ramen die uitkijken op de grond, de omgeving en de lucht. Zo moeten de bewoners zich meer verbonden voelen met de natuur. De woningen werden gerenoveerd in 2008.

 • De Lanteern

  Gebogen raamprofielen voor het Buurthuis

  De Lanteern

  In 2009 werd buurthuis De Lanteern volledig, en breidde het gebouw uit.

 • Centrale Bank Vietnam

  Gebogen monorailprofielen voor de Centrale Bank van Vietnam

  Centrale Bank Vietnam

  Onze klant ontwerpt, produceert en distribueert standaard- en op maat gemaakte takels, ophangsystemen en hangbruginstallaties. Bedoeld om gebouwen en constructies te onderhouden waar toegang op grote hoogte nodig is. Het bedrijf installeerde onder het vooruitstekende dak van het hoofdkantoor van de Centrale Bank van Vietnam een monorailprofiel van 380 meter lang. Met bijbehorende hangbrug om het gebouw van grond tot dak te onderhouden. Het gebogen profiel volgt mooi de vorm van het gebouw.

 • Autosalon

  Een beursstand met mooie rondingen

  Autosalon

  Deze klant zorgt voor de aankleding van verschillende standen op beurzen en evenementen. BestBend is er hoofdleverancier: zij rekenen op ons om hun beursstanden net dat ietsje extra te geven.  Geen saaie, rechthoekige beursstanden, maar afgeronde standen met mooie buigingen.

 • River Queen

  Gebogen profielen van alle elektrische ramen

  River Queen

  Van onze klant kregen we de vraag om de profielen van alle elektrische ramen van de River Queen te buigen.  De River Queen werd volledig gerenoveerd, en dus moesten ook de ramen er perfect uitzien.  Een kolfje naar de hand van BestBend, dat het volledige project samen met de klant mocht uitwerken.  Het resultaat mag dan ook gezien worden: de River Queen straalt als nooit tevoren!

 • Tent booghal

  Gebogen aluminiumprofielen

  Tent booghal

  Onze klant produceert en verkoopt tenten en hallen in alle maten en vormen voor bedrijven, evenementen en sportmanifestaties. Samen met BestBend en een andere partner ontwikkelde onze klant deze nieuwe, unieke constructie: een grote booghal van 10, 15 of 20 meter breed.

 • Holiday on Ice

  Bijzondere creaties voor podia

  Holiday on Ice

  Onze klant maakt attributen voor grote evenementen zoals podia, verlichting, geluid en zoveel meer, kortom de fysische entourage van het hele gebeuren. Deze klant doet jaarlijks minstens drie keer beroep op BestBend.

   

 • Foire Nice

  Een beursstand met mooie rondingen

  Foire Nice

  Deze klant zorgt voor de aankleding van verschillende standen op beurzen en evenementen. BestBend is er hoofdleverancier: zij rekenen op ons om hun beursstanden net dat ietsje extra te geven.  Geen saaie, rechthoekige beursstanden, maar afgeronde standen met mooie buigingen.

 • Gurit

  Een beursstand met mooie rondingen

  Gurit

  Deze klant zorgt voor de aankleding van verschillende standen op beurzen en evenementen. BestBend is er hoofdleverancier: zij rekenen op ons om hun beursstanden net dat ietsje extra te geven.  Geen saaie, rechthoekige beursstanden, maar afgeronde standen met mooie buigingen.

 • Microcare

  Een beursstand met mooie rondingen

  Microcare

  Onze bijdrage: voor klant zorgt voor de aankleding van verschillende standen op beurzen en evenementen. BestBend is er hoofdleverancier: zij rekenen op ons om hun beursstanden net dat ietsje extra te geven.  Geen saaie, rechthoekige beursstanden, maar afgeronde standen met mooie buigingen.

 • RTL

  Een beursstand met mooie rondingen

  RTL

  Deze klant zorgt voor de aankleding van verschillende standen op beurzen en evenementen. BestBend is er hoofdleverancier: zij rekenen op ons om hun beursstanden net dat ietsje extra te geven.  Geen saaie, rechthoekige beursstanden, maar afgeronde standen met mooie buigingen.

 • Sabena Aerospace

  Een beursstand met mooie rondingen

  Sabena Aerospace

  Deze klant zorgt voor de aankleding van verschillende standen op beurzen en evenementen. BestBend is er hoofdleverancier: zij rekenen op ons om hun beursstanden net dat ietsje extra te geven.  Geen saaie, rechthoekige beursstanden, maar afgeronde standen met mooie buigingen.

 • Virgin

  Een beursstand met mooie rondingen

  Virgin

  Deze klant zorgt voor de aankleding van verschillende standen op beurzen en evenementen. BestBend is er hoofdleverancier: zij rekenen op ons om hun beursstanden net dat ietsje extra te geven.  Geen saaie, rechthoekige beursstanden, maar afgeronde standen met mooie buigingen.

 • Nauta

  Bijzondere profielen voor bijzonder tuinmeubilair

  Nauta

  Onze klant is een producent van exclusief designmeubilair voor in de tuin en op het terras.  Het bedrijf is internationaal actief en BestBend buigt steeds profielen voor de verschillende prototypes.

 • Legervoertuigen

  Gebogen profielen voor de bescherming van onze militairen

  Legervoertuigen

  Onze klant is de grootste Europese leverancier van militaire technologie. Het bedrijf is een grote partner van de Duitse en Nederlandse defensie.

Persoonlijk advies?

Persoonlijk advies?