Technisch
“Ik werk momenteel twintig jaar bij BestBend”, vertelt Koen. “Ik heb een jaar op de hogeschool gezeten, maar ik wilde graag een echt vak leren. Daarom ging ik op zoek naar werk en solliciteerde ik bij bedrijven in de omgeving. BestBend leek me een leuk bedrijf, maar veel wist ik er eigenlijk niet van. Alleen dat het technisch was, en dat was ook wat mij erin aansprak. Ik ben begonnen als buiger en heb hier het vak geleerd. Want een opleiding voor wat wij doen, is er eigenlijk niet.”
Het vak leren
Het leren van het vak gaat in kleine stapjes. Koen: “De eerste weken maak je kennis met het bedrijf en zie je wat er gebeurt: van zagen tot afgewerkt product komt er immers heel wat bij kijken. Het duurt een jaar of vier voordat je echt alle kneepjes van het vak kent. Je begint met wat kleinere series, zodat je de basisbeginselen kan leren. En daarna werk je aan steeds grotere projecten, totdat je uiteindelijk meesterbuiger bent.”
"Iedere dag is weer een uitdaging, dat is fantastisch.”
Uniek buigproject
Ieder buigproject is weer uniek. Dat is ook de reden dat het een flinke tijd duurt voordat iemand het vak volledig beheerst, vertelt Koen. “Er zit zoveel verschil in materiaal en ook de straal van de buiging maakt verschil. Er zijn diverse manieren om een profiel te buigen, en hoewel er natuurlijk veel wiskunde en natuurkunde bij komt kijken, is het toch vooral ervaring en feeling die beslissend is voor de manier waarop we een profiel buigen. We maken wel van ieder buigproject een fiche, zodat we daar bij toekomstige buigprojecten op kunnen terugvallen. Maar eigenlijk is ieder project zo uniek, dat we die fiches zelden kunnen gebruiken.”
Afwisseling in buigprojecten
Die afwisseling in het vak is wat Koen het meest aanspreekt. “Je bent iedere dag met iets anders bezig. Dat maakt het leuk: er is steeds weer een nieuwe uitdaging. Vooral ook omdat we hier niet het standaard buigwerk doen, maar juist de bijzondere projecten, die niet elke buiger kan uitvoeren. We moeten daarvoor vaak innovatief te werk gaan. Zo hebben we onze zaagmachine bijvoorbeeld speciaal aangepast om de gebogen profielen goed te kunnen zagen. En ook bij andere projecten vinden we de kunst van het buigen steeds opnieuw uit. Iedere dag is weer een uitdaging, dat is fantastisch.”
Resultaat van buigwerk
En als het buigwerk dan gedaan is, gaan de profielen naar de klant om verwerkt te worden in bijvoorbeeld bouwwerken. Koen: “Toen ik laatst het AZ in Mechelen zag waarvoor wij de profielen hebben gemaakt, gaf dat toch wel heel veel voldoening. Het is heel tof om te zien dat iets dat je zelf hebt gemaakt op zo’n mooi gebouw zit. En ook op het 3D-buigwerk voor Hudson’s Bay in Amsterdam ben ik trots. Het werk is al heel leuk, maar als het resultaat dan ook zo mooi is: daar doe je het voor.”