Verder gaan waar anderen stoppen

Geschreven op

Buigen is een ambacht en buigers zijn echte vaklui. Buigen leer je immers niet van vandaag op morgen. Zo investeert de firma BestBend fors in de blijvende scholing van haar medewerkers en in de ontwikkeling van nieuwe technieken en machines. Vandaag promoot de specialist uit Heist-op-den-Berg haar techniek die moet toestaan om complex buigwerk tot een goed einde te brengen. De firma vervangt daarbij het zand door vloeibaar metaal, waardoor de profielen niet breken tijdens het buigproces.

Buigen is een erg specifieke stiel, die concentratie en vakkennis vergt, maar ook de allernieuwste technieken en machines vereist. BestBend buigt al zowat tweeënveertig jaar lang voornamelijk aluminium profielen, balken, kokers en rails. “We zijn gestart met het buigen van vangrails en profielen voor ramen en deuren, eerst met één en later met twee machines. Met die expertise produceren we vandaag met vijf machines alle mogelijke buigwerk, van eenvoudige tot complexere ramen en deuren, van rails tot vliesgevelprofielen, en dit voor toepassingen in de meest uiteenlopende sectoren”, stelt managing director Rudi Vandevoordt. “Onze buigers zijn echte vaklui, die zeker vier jaar nodig hebben om alle kneepjes van hun vak te leren. We gaan ook verder waar anderen stoppen. We richten ons daarbij niet alleen op standaard buigwerk, maar vooral op bijzondere projecten, die niet elke buiger kan uitvoeren.”

Zand of vloeibaar metaal
Architecten en bouwheren verleggen steeds weer de grenzen en maken gebruik van complexe, vaak bijna onuitvoerbare constructies. Precies voor die speciale projecten wil BestBend ook een oplossing bieden.

“Bij standaard buigwerk worden de meeste aluminiumprofielen gevuld met zand, maar soms is dat buigwerk zo complex dat de profielen tijdens het buigen breken als ze met zand opgevuld zijn. We bieden een alternatieve oplossing, die dat risico voorkomt. We vullen de aluminiumprofielen voor het buigproces volledig op met vloeibaar metaal. Metaal is immers sterker dan aluminium en breekt niet makkelijk tijdens het buigen”, licht de managing director toe. “De profielen worden eerst opgewarmd, daarna gevuld met vloeibaar metaal en tot slot met water afgekoeld zodat ze klaar zijn voor het buigproces. Na het buigen worden ze terug opgewarmd, zodat het metaal opnieuw vloeibaar wordt en uit de profielen loopt. Dat vloeibare metaal blijft steeds onder water, waardoor het telkens opnieuw gebruikt kan worden. Voor dit proces ontwikkelden onze mensen een unieke machine met een loodbak van 5 meter en een aangepast besturingssysteem.

Amsterdamse Danzigerkade als visitekaartje
BestBend maakt al heel wat jaren gebruik van de techniek met vloeibaar metaal voor het complexere buigwerk, onder andere voor prestigeprojecten in Amsterdam, zoals Hudson Bay en verschillende gevels aan de Danzigerkade. Vooral deze laatste projecten, uitgevoerd in nauwe samenwerking met gevelbouwer Aluverre, vormen een visitekaartje. “We leverden en monteerden eerst de gebogen gevelprofielen voor DK4, waarna onmiddellijk een bestelling van gevelprofielen met rechte benen volgde voor het tweede project, DK125”, legt Rudi Vandevoordt uit. “Voor DK85, dat samen met DK125 één groot bedrijvencomplex vormt, tot slot, produceerden we uitzonderlijk grote profielconstructies met profielen van elf meter lang met rechte benen van twee meter. Het procedé met vloeibaar metaal als vulling was doorslaggevend om een dergelijk complex project tot een goed einde te brengen.” 

Persoonlijk advies?

Persoonlijk advies?